Vajinal dokunun iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan atrofik vajinit (Atrofik Yunanca “trophe”: beslenme ve negatif ek olan a”nın bir araya gelmesiyle oluşur). Belirtileri: Cinsel ilişki sırasında hafiften kanama meydana gelmesi, vajinada acıma ve yanma, cinsel ilişkinin acı vermesi, ağrılı olması atrofik vajinitin belirtileri arasında yer alır. Bu problem genelde kadınlarda menopoz sonrasında ortaya çıkar. Ayrıca süt […]
Vajinal dokunun iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan atrofik vajinit (Atrofik Yunanca “trophe”: beslenme ve negatif ek olan a”nın bir araya gelmesiyle oluşur).
Belirtileri:
Cinsel ilişki sırasında hafiften kanama meydana gelmesi, vajinada acıma ve yanma, cinsel ilişkinin acı vermesi, ağrılı olması atrofik vajinitin belirtileri arasında yer alır.
Bu problem genelde kadınlarda menopoz sonrasında ortaya çıkar. Ayrıca süt verme sırasında da görülebilir. Her iki durumdada östrojen hormonu azalır. Vajina duvarları kuruyarak incelir ve daha az esnek hale geldiği için kolaylıkla kanayabilir.
Teşhisi:
Alt karın muayenesi teşhis koymakta yeterlidir. Fakat doktor vajinal enfeksiyondan şüphe ederse laboratuar testleri isteyebilir. Atrofik vajinit bir hastalık değilde bir rahatsızlık olarak düşünülse de, cinsel hayatı etkileyebilecek bir faktördür.
Eğer problem süt veren kadınlarda meydana geldiyse, bu durum geçicidir. Menopozdaysanız size önerilecek olan tedavi yöntemi, östrojen tedavisidir. Bunun yanında vajina için pomat, supozituvar şeklinde doğrudan östrojen uygulayabilrsiniz. Bu son öneriler tedavi olmasada günlük olarak rahatlama sağlarlar.